Kerkdorpen


valkenburg.startze.nl


Maak startpagina | Voeg toe aan favorieten


Startze op alfabet
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9
Gesponsorde links
Kerkdorpen
De gemeente telt ongeveer 17.000 inwoners. Een kleine 6000 wonen in de stadskern, de rest is verspreid over diverse dorpen, gehuchten en buurtschappen. Hieronder vind je de belangrijkste.

Berg en Terblijt
Voormalige gemeente, die bestond uit Berg, Terblijt, Geulhem en Vilt. De naam Berg en Terblijt geldt nog steeds als aanduiding van deze drie kernen/gehuchten, die tezamen circa 4500 inwoners tellen. Toeristische bezienswaardigheden zijn de Geulhemmergroeve en de grotwoningen. Deze grotwoningen zijn nog tot 1931 bewoond geweest.
http://www.vvvzuidlimburg.nl/ontdekken/plaats.aspx?id=119

Broekhem
Broekhem is een woonwijk, nabij de kern van het stadje Valkenburg. Ze telt ongeveer 2000 inwoners. In Broekhem staat de dikste mammoetboom van Limburg.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Broekhem

Houthem
Houthem is een kerkdorp op circa 6 kilometer ten noordoosten van Maastricht. Het dorp, dat gevormd wordt door de kernen Houthem, Sint Gerlach, Vroenhof en Strabeek, telt ongeveer 1600 inwoners en ligt aan de weg van Valkenburg naar Meerssen. Het landgoed Sint Gerlach en de Sint-Gerlachuskerk zijn momenteel de bekendste bezienswaardigheden van het dorp. Bij de kerk ligt ook een museum en een kapel met moza´ekwerk van de kunstenares Van Vlijmen. Bij het landgoed worden geregeld beeldententoonstellingen georganiseerd. De kern Sint Gerlach is beschermd dorpsgezicht, vanwege de aanwezigheid van diverse boerderijen van het zogeheten gesloten type. In 2007 werd de Ronald McDonald Kindervallei geopend, een vakantieverblijf voor gehandicapte kinderen, naar een ontwerp van de Oostenrijkse kunstenaar Friedensreich Hundertwasser in samenwerking met architect Heinz Springmann, gelegen naast het Fransiscusoord. In Houthem staat bovendien het enige overgebleven houten stationsgebouw van Nederland. Het dateert uit 1903.
http://www.ertussenuit.com/plaatsen/2812.htm

Oud-Valkenburg
Oud-Valkenburg is maar een klein dorpje (130 inwoners). Toch bevinden zich er twee kastelen: Kasteel Genhoes en Kasteel Schaloen. Kasteel Genhoes is het stamkasteel van de heren van Valkenburg. De huidige gebouwen, een kasteel en een gesloten hoeve, dateren uit de 17e en 18e eeuw. Het prachtige Kasteel Schaloen werd gebouwd in 1656 en is in de 19e eeuw ingrijpend gerestaureerd. Ook bij dit gebouw hoort een hoeve. Oud-Valkenburg is prachtig gelegen in het golvende, groene Geuldal, nabij Schin op Geul, en een geliefd oord voor wandelaars en rustzoekers.
http://www.oudvalkenburg.nl/

Schin op Geul
Klein toeristisch dorpje met veel hotels en een bungalowpark, gelegen nabij Valkenburg temidden van de groene heuvels. Tot Schin op Geul behoren ook de buurtschappen en gehuchten Engwegen, Keutenberg, Walem, Schoonbron en Strucht.
http://www.ertussenuit.com/plaatsen/3706.htm

Sibbe
Dorpje met zo'n 1000 inwoners, gelegen op ongeveer 7 kilometer ten oosten van Maastricht. Bezienswaardig in Sibbe is onder meer het Sibberhuis (ook wel Villartshof genoemd), een herenhoeve uit de 16e eeuw. Het gebouw heeft speklagen en een hoektoren en is gebouwd in Maaslandse renaissance-stijl. Het Sibberhuis werd voorheen bewoond door verschillende adellijke families. Ook anno 2009 is het gebouw bewoond. Tevens is in Sibbe de laatste in werking zijnde mergelgroeve. Hier wordt mergel gewonnen voor voornamelijk restauratie van mergelgebouwen in de omgeving.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Sibbe

Door J. van der Molen i.s.m. startze.nl
Er staan 6 links op deze pagina.

Privacybeleid